1085 BP. JÓZSEF KRT. 21. | NYITVATARTÁSUNK: H-P 9 - 17-ig

Légzéskimaradás (sleep apnoe) és kezelése

SLEEP APNOE  

(Horkolás légzéskimaradással)

100 ember közül ötnél - általában túlsúlyos, középkorú férfiaknál - rendkívül hangos horkolás jelzi a potenciálisan életet fenyegető rendellenességet, amelyet Obstruktív Alvási Apnoe-nek nevezünk.

Alvási apnoe betegség

Az alváskutatók két alapvető légzési rendellenességet különböztetnek meg:

1. Obstruktív Alvási Apnoe (Obstructive Sleep Apnoe Syndrome - OSAS)

Ez a legáltalánosabb alvási apnoe, felső légúti apnoének is szokták nevezni. Alvás közben lágyszájpad, nyelvgyök, oldalsó garatfal izomzata elernyed, szükítve a garatot így a légzés nehézzé és hangossá válik. A garat teljes elernyedése elzárja a levegő útját. Amikor a légzés periodikusan leáll, akkor a horkolásban szünetek jelentkeznek. A levegő nyomásának emelkedésével a rekeszizomnak és a mellizomnak erősebben kell dolgoznia. Ekkor az alvás átmenetileg megszakad, kitágul a garat. A légzés újraindulásakor a beteg levegő után kapkod és minden egyes lélegzetvételkor felébred. Ezek az ébredések - ún. mikroébredések - annyira rövid ideig tartanak, hogy a beteg reggel már nem emlékszik rájuk. Az alvási apnoében szenvedő alvás közben 10-40 vagy akár több másodpercig nem vesz levegőt ami mindenki számára ijesztő . A mikroébredések gyakorisága egy éjszaka során elérheti akár több százat is, ezek megakadályozzák a folyamatos pihenést, az agy regenerálódását, következményes vegetatív idegrendszeri betegségekhez, korai elbutuláshoz vezethet.

Amikor alvás közben a légzés leáll, a véráramban az oxigénszint lecsökken, a szívnek nagyobb erőfeszítésbe kerül a vérkeringést fenntartani. A vérnyomás megemelkedik és a légzés újraindulása után is magas maradhat. Előfordul, hogy a szív néhányszor szabálytalanul ver, és pár másodpercre le is állhat. A szabálytalan szívverés miatt néhányan meghaltak alvás közben, annak ellenére, hogy egyébként jó egészségnek örvendtek. Lefekvés előtt az alkoholfogyasztás, altatók és nyugtatók bevétele tovább csökkentik az izmok feszességét, ezáltal az izmok hajlamosabbak az elernyedésre.

Az Obstruktív Alvási Apnoe leggyakrabban túlsúlyos férfiaknál alakul ki.

2. Centrális Alvási Apnoe (Central Sleep Apnoe - CSA)

Az alvási apnoenak ebben a formájában a garat nyitott marad, de a mellizom és a rekeszizom nem dolgozik. Az oxigénszint csökkenésére az agy "felébreszti" az alvót, a légzés megkezdése érdekében.

A Centrális Alvási Apnoe(CSA) az idősebb korosztályban figyelhető meg. A 60 év fölötti lakosságból minden negyedik ember közül egynél figyelhető meg alvás közbeni zavart légzés. Legtöbbjük számára azonban a probléma enyhének nevezhető. A centrális apnoe azoknál az embereknél gyakori, akiknek szív- vagy neurológiai problémájuk van. CSA esetén a mikro ébredések tudatosabbak, mint az Obstruktív Alvási Apnoében szenvedőknél.

Alvási apnoe következményei:

Az apnoe nagymértékben hozzájárul a napközbeni álmossághoz, kiválthat magas vérnyomást, szívritmus zavart, szívelégtelenség léphet fel, megnő a szívinfarktus és az agylágyulás veszélye.

 

SLEEP APNOE kezelése

Az alvási apnoe kezelésének un. "arany standard" terápiája a légsin terápia amit CPAP készülék használatával szüntetünk meg.                     Ez azt jelenti, hogy elsődlegesen a betegség kezelésében ezt alkalmazzák és más módszer csak akkor jön szóba, ha a páciens nem tudja v. nem akarja a fenti készüléket használni.

Az alvási apnoe gyanús beteget (Epworth-tesz)  otthoni alvásdiagnosztikai eszközzel látjuk el (ApneaLink), a  készülékkel alvástesztet végzünk  és ha az pozitív eredménnyel zárúl alvásdiagnosztikai szakemberhez irányítjuk. Ezt követően endoszkópos fül-orr-gégészeti vizsgálatot végzünk,  amennyiben a fül-orr-gégészeti vizsgálat során nagyfokú térszűkítő elváltozást találunk ( nagy megvastagodott függönyszerű lágyszájpad, megnyúlt nyelvcsap, megnagyobbodott garatmandulát, nagy alsó orrkagylók, orrsövény-ferdülés) akkor azokat megszüntetjük. A beavatkozás során elsődleges szempont lesz, hogy a beteg légsinterápiára alkalmas maradjon, a CPAP készülék használatának lehetősége számára megmaradjon.

  1. Miután a légzéskimaradás legfőbb oka a nyelvgyök hátracsúszása, a hátsó garatfallal érintkezve a levegő útját teljesen elzárva, a légzés leáll. Azokban az esetekben amikor a betegnél megnagyobbodott nyelvgyök, nyelvgyöki mandulát találunk annak megkisebbítése ill. eltávolítása koblációval (rádiófrekvenciás szövetkimetszés) utána a panaszok lényegesen mérséklődnek vagy  meg is szűnnek.
  2. Amennyiben a betegnél megnagyobbodott garatmandulákat diagnosztizálunk annak eltávolítása vagy megkisebbítése (kobláció vagy somnoplasty) segít a panaszokon.
  3. Gyakran előfordul, hogy bár a nyelvgyök hátracsúszik, de nem zárja el teljesen a levegő útját, viszont a megnagyobbodott függönyszerű lágyszájpadon lógó vaskos, megnyúlt nyelvcsap beszívódik a nyelvgyök-hátsó garatfal közé ezzel lezárva a légrést. Ilyenkor a nyelvcsap eltávolítása (kobláció) valamint a lágyszájpad besugárzása (somnoplasty) hozhat eredményt, szem előtt tartva, hogy a beteg CPAP készülék használatára alkalmas maradjon.

VÁRHATÓ EREDMÉNYEK

Azt mondhatjuk, hogy minél kevesebb a légzés kimaradást előidéző tényező annál egyszerűbb a megoldása és minél több az azt előidéző ok annál nehezebb. A beavatkozássokkal legtöbb esetben lényeges javulást érünk el.

A BEAVATKOZÁS UTÁN

Különösebb ápolási teendő nincs. A kezelés utáni 10-12 napig amíg a nyelési fájdalom fenn áll kerülje a túl kemény, csípős, savanyú ételek italok fogyasztását.

 

Gyakori kérdések:

Milyen hatásos a kezelés: 35-40%-ban

Vezethetek-e gépkocsit a beavatkozás után: igen

Betegállomány szükséges-e: nem

Mikor ellenjavallt a beavatkozás: véralvadás gátló szedését és pacemaker viselését előre kell jelezni

Kivizsgálás szükséges-e: nem

Mennyibe kerül: a kombinált kezelés 110.000.-,   nyelvgyök besugárzás  80.000.-

Ismételt kezelés mennyibe kerül: egy év után  40.000.-

Otthoni alvástesz ára:    15.000.-

Orvosi információ: 06 20 964 5062

Bejelentkezés időpont kérés:   06 1 338 43 65

Beavatkozás helye: 1085 Budapest József krt.21. naponta 9-17 óra, pénteken 8-15 óra között.