1085 BP. JÓZSEF KRT. 21. | NYITVATARTÁSUNK: H-P 9 - 17-ig

Horkolás és annak megszüntetése

HORKOLÁS

(Horkolás, légzéskimaradás nélkül)

Horkolás : olyan hangjelenségről van szó, amelynek során a be- és kilégzéskor az áramló levegő rezgésbe hozza az ellazult garatképleteket. Ez a remegés hozza létre a horkolás hangjelenségét, amit mindannyian jól ismerünk. Minél jelentősebb a szűkület, annál erőteljesebb a remegés, azaz hangosabb a horkolás.

Horkolás oka: a túl mély alvás, az erősen ellazult, tónustalan garatképletek úgymint

-          a megnyúlt nyelvcsap (elongált uvula),

-          a hátracsúszó nyelvgyök,

-          a vaskos, megnagyobbodott lágyszájpad,

-          laza garatfal

A statisztika szerint Magyarország férfi lakosainak 40%-a , nők 25%-a szenved az egyszerű horkolástól. A horkolás az esetek többségében arra utal, hogy alvás közben valamilyen rendellenesség lép fel a légzésben. A garat összeszűkülése miatt erőfeszítésbe kerül levegőt venni.

Horkolás következményei: alvási apnoe kialakulása, szívritmuszavar, infarktus veszélye nő, korai dementia(elbutulás), krónikus hörghurut.

 

HORKOLÁS terápiája:

A somnoplasty (rádiófrekvenciás besugárzás) lényege a minél kisebb kellemetlenséggel járó kezelés,a beavatkozások utáni fájdalom minimalizálása, a végleges hatás elérése amit a többszintű, ellátás biztosít. Ez azt jelenti, hogy nem elégszünk meg a lágyszájpad rádiófrekvenciás kezelésével – Somnoplasty - hanem  a mandula,  a nyelvgyök, orrkagylók megkisebbítése is szóba jön , majd Coblátios beavatkozásra is sor kerül amíg eredményt nem érünk el.

1. KEZELÉSEK

Felhívjuk kedves ügyfeleink figyelmét, hogy a beavatkozások hatékonysága az egyén anatómiai adottságaitól, a beavatkozásra adott egyéni reakcióitól nagyban függ. Az általunk alkalmazott kombinált kezelés során - ami kb. 20 perces kezelés - a lágy szájpad beremegését egyrészről a besugárzással , másrészről a nyelvcsap eltávolításával szüntetjük meg ami a horkolás anatómiai alapja.

Somnoplasty®

A kontrolált nagyfrekvenciás elektromos energia (TCRF- Time Controll RadioFrequency) a nyálkahártya alatti lágyrészekben sejt elhalást hoz létre a 85º C-ra melegített szövetben, ami idővel felszívódik, (izmok, kötőszövet, zsírszövet) hegesedést hozva létre, a lágyrész feszesebbé válik, megkisebbedik. A legújabb technika kb.15 éve vezették be az USA-ban. A beavatkozáshoz direkt erre a célra kifejlesztett rádiófrekvenciás generátort és speciális kézműszereket használunk. Olympus Gyrus RF video

horkolas kezelese 01

Coblation ®

A nagyfrekvenciás elektromos energia segítségével a nyálkahártya lágyrészekben a RF sugárzás hatására gerjesztett energia 65-70 C fokra felmelegített sejtfalat választja szét, egyben elvégzi a vérzéscsillapítást így a beavatkozás forradalmian új vérzés mentes beavatkozást eredményez. A lézernél pontosabb bemetszést, kisebb sebroncsolást okoz, gyorsabban gyógyul, jóval kisebb a beavatkozás utáni fájdalommal.                          Arthrocare coblator II. video

horkolas kezelese 02

BEAVATKOZÁS TIPUSOK

Soft Palate Somnoplasty - TCRF (Rádiófrekvenciás  lágyszájpad besugárzás)

AZ EGYSZERŰ HORKOLÁS MEGSZÜNTETÉSÉRE (SRUP)
A megnagyobbodott, laza lágyszájpad és az elongált nyelvcsap megkisebbítése a SRUP – Submucosal Radiofrequency UvuloPalatoplasty - nagyfrekvenciás elektromos energia segítségével a nyálkahártya alatti lágyrészekben (izmok, kötőszövet, zsírszövet) hegesedést hozunk létre, a lágyrész feszesebbé válik, megkisebbedik. A kívánt hatás 6-8 hét múlva jelentkezik. Amennyiben szükséges a kezelést meg kell ismételni.
Amennyiben a műtéti javallat fennáll fül-orr-gégészeti rutinvizsgálaton, kell a páciensnek részt vennie. A garatban történő manipuláció öklendezést válthat ki, ezért 6 órával a tervezett időpont előtt már ne étkezzen, folyadékot se fogyasszon, azonban a rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be.
A garat nyálkahártya felületi érzéstelenítése után a teljes fájdalom mentesség eléréséhez néhány perc múlva a mélyebb szövetrétegekbe 2 %-os Lidocaint juttatnunk injekció formájában. A felületi érzéstelenítés miatt a szúrást már nem érzi fájdalmasnak, tompa nyomás, enyhe csípő, feszítő érzés jelentkezik. A garat zsibbadásával a nyelés nehezebbé válása jár együtt, mely csak átmeneti, kb. 2 órás kellemetlenséget okoz.
Ezt követően speciális tűelektródát szúrunk a lágyszájpad állományába és 30 másodperces időtartamban nagyfrekvenciás áramimpulzusokkal az elektróda körüli lágyrész állományt koaguláljuk. A beavatkozás alatt fájdalomérzés nincs. A kezelés napján kizárólag nem szénsavas folyadék – tea a legalkalmasabb – fogyasztása javasolt. Másnap reggel normál vagy pépes étel már fogyasztható. További egy hétig kerülje étrendjéből a hideg, forró, szénsavas, fűszeres ételeket, italokat!

Soft Palate Somnoplasty

Soft Palate Somnoplasty

Coblation of uvulae   ( Rádiófrekvenciás nyelvcsap eltávolítás)

A nagyenergiájú rádiófrekvenciás beavatkozás mindkét típusú horkolásra megoldást jelent. Ezzel a viszonylag egyszerű technikával a torok tágítását végezzük azokban az esetekben ha a lágyszájpad, nyelvcsap nagy, tömeges és egyszerű rádiófrekvenciás besugárzás nem hozna eredményt. Egy 1-2 percig tartó beavatkozásról van szó, minek során a nyelvcsapot eltávolítjuk. A gyógyulás, vagyis a hegesedés alkalmával,a lágyszájpad keményebbé és kissebbé válik,ezáltal nem tud úgy ellazulni, petyhüdté válni és légzéskor beremegni ! A megkisebbített és merevebb lágyszájpaddal és a nyelvcsap (uvula) hiányával kevesebb lágyrész tud a légutakba beszívódni és azt teljesen elzárni. A beavatkozás a horkolást megszünteti vagy lényegesen csökkenti, az éjszakai légzéskimaradást (sleep apnoe)  javítja vagy egyéntől függően megszünteti. A beavatkozás fájdalommentes, ambulanter végezhető, betegállományt nem igényel. A kezelés eredménye pár hét után érezhető, amikor a hegesedés befejeződött., a horkolás fokozatosan szűnik meg.

A kezelés lényegében ugyanaz mint a lézeres nyelvcsap eltávolítás, csak a kimetszést rádiófrekvenciás plasmaknive-val történik. Kisebb szövetroncsolással, vérzéssel, gyorsabb gyógyulással, minimális kezelés utáni fájdalommal jár.

VÁRHATÓ EREDMÉNYEK
Azt mondhatjuk, hogy minél kevesebb a horkolást előidéző tényező annál egyszerűbb a megoldása és minél több az azt előidéző ok annál nehezebb, lassúbb vagy lehetetlen a megszüntetése. A beavatkozással legtöbb esetben jó eredményt érünk el (80-90%), a lágy szájpad feszesebbé válása 2-3 hónap múlva lényegesen csökkenti ill. megszünteti a horkolást. 

SZÖVŐDMÉNYEK
A kezelés teljes sikerességét és abszolút kockázatmentességét egyetlen orvos sem garantálhatja, de az elvárható legnagyobb gondosságot és szakszerűséget biztosítjuk.
A beavatkozás következményeként minden alkalommal számolni kell néhány napig tartó garatfájdalommal, mely főként nyeléskor érezhető, a hagyományos fájdalomcsillapító tablettákkal könnyen megszüntethető. Az elektróda beszúrási pontja körül duzzanat, esetenként kis nyálkahártya fekély alakulhat ki, amelyek helyi kezelésre gyorsan megszűnnek.

KEZELÉS UTÁN
Különösebb ápolási teendő általában nincs. A műtét utáni fülbe sugárzó fájdalom, nyelési nehezítettség várható. A fenti kezelések mellett nagyon fontos a beteg részéről az életmódbeli változtatás.

Gyakori kérdések:

Milyen hatásos a kezelés: 80-90%-ban

Vezethetek-e gépkocsit a beavatkozás után: igen

Mennyibe kerül: besugárzás 80.000.-  a kombinált kezelés 110.000.-

Ismételt kezelés mennyibe kerül: egy év után  40.000.-

Betegállomány szükséges-e: nem

Mikor ellenjavallt a beavatkozás: véralvadás gátló szedését és pacemaker viselését előre kell jelezni

Kivizsgálás szükséges-e: nem

Orvosi információ: 06 20 964 5062

Bejelentkezés időpont kérés:   06 1 338 43 65

Beavatkozás helye: 1085 Budapest József krt.21. naponta 9-17 óra, pénteken 8-15 óra között.

 

2. ÉLETMÓD VÁLTOZTATÁS

- Normalizálja testsúlyát. A súlycsökkenés segít az apnoe kezelésében. A részleges fogyás is javíthatja az alvás közbeni légzést; az alvás nyugalmasabb és csökken a napközbeni álmosság.

- Lefekvés előtt két órával már ne igyon alkoholt. Alkohol hatására a légzések száma csökkenhet, gyakoriak a légzésszünetek (apnoék). Az alkohol azoknál az embereknél is kiváltja az apnoét, akik egyébként csak horkolnak légzésszünetek nélkül).

- Kerülje altatók használatát. Általuk az apnoe általában erősebben jelentkezik. Ez alól kivételek azok az emberek, akiknél gyakran fordul elő mikroébredés. Kérje ki orvos véleményét.

- Óvatosan bánjon a gyógyszerekkel. A fejfájásra, szorongásra vagy más problémára felírt gyógyszerek hatással lehetnek az alvás közbeni légzésre.

- Oldalára fordulva aludjon. Egyes embereknél csak akkor jelentkezik az apnoe, amikor hanyatt fekszik.

- tanuljon meg játszani a didgeridoon (ausztrál hangszer), svájci kutatók azt tapasztalták, hogy a hangszeren játszóknál a horkolás, alvási apnoe összehasonlíthatóan csökkent. video